Het aantal miljoenenwoningen in Nederland is in 2021 met 69 procent toegenomen.
De grootste stijging sinds taxatiebedrijf Calcasa miljoenenwoningen onderzoekt.
Amsterdam telt de meeste miljoenenwoningen maar de grootste stijging ervan vond plaats buiten de Randstad.
In 2021 steeg het aantal miljoenenwoningen in Nederland met 69 procent, blijkt uit cijfers van taxatiebedrijf Calcasa. Inmiddels is 3 procent van de Nederlandse koopwoningvoorraad een miljoenenwoning.
De stijging in het afgelopen jaar is de grootste sinds Calcasa onderzoek doet naar miljoenen woningen. In 2020 nam het aantal miljoenenwoningen met 40 procent toe, een niet eerder vertoonde stijging.
Het aantal miljoenwoningen loopt al voor de achtste jaar op rij op. Eind 2013 telde Nederland nog 14.360 woningen die meer dan een miljoen euro waard waren. Eind 2021 is dit bijna met een factor tien toegenomen tot ruim 142.900. De onderstaande grafiek van Calcasa toont hoe hard het aantal miljoenenwoningen vooral de laatste jaren toenam.
Oorzaak is de huizenprijsontwikkeling. In acht jaar tijd stegen de huizenprijzen met 93 procent, schrijft Calcasa. Daardoor doorbraken meer woningen de grens van 1 miljoen euro het afgelopen jaar. Inmiddels is ruim 3 procent van de koopwoningvoorraad een miljoenenwoning. In 2020 was dat nog geen 2 procent.
Meeste miljoenwoningen in Randstad, maar grootste stijging in provincie
Amsterdam telt 18.550 woningen met een waarde boven een miljoen euro en is daarmee de stad met veruit de meeste miljoenenwoningen. Den Haag volgt met 9.300 miljoenenwoningen. Rotterdam en Utrecht nemen de derde en vierde plek in met respectievelijk 4.050 en 3.800 miljoenenwoningen.
Vooral in Utrecht en Den Haag nam het aantal miljoenenwoningen flink toe met respectievelijk 98 en 77 procent. Maar de grootste stijging van miljoenenwoningen vond plaats buiten de Randstad. Gekeken naar woonplaatsen met minimaal 500 miljoenenwoningen staat Groningen bovenaan de lijst. Hier meer dan verdubbelde het aantal miljoenenwoningen. Dat gebeurde ook in Arnhem, Apeldoorn, Almere, Zwolle en Houten.
In Bloemendaal en Aerdenhout was de stijging van het aantal miljoenenwoningen beperkt, maar dit zijn wel de enige twee woonplaatsen waar meer dan de helft van de woningen een miljoenenwoning is. In Bloemendaal gaat het om 59 procent, in Aerdenhout 74 procent.
De straat met de meeste miljoenenwoningen (583) is de Amsterdamse Keizersgracht, gevolgd door de Prinsengracht en de Valeriusstraat die eveneens in de hoofdstad liggen.
De duurste straten en buurten
Maar de duurste straat van Nederland is te vinden in Wassenaar. De gemiddelde woningwaarde van de Konijnenlaan aldaar bedraagt 3,2 miljoen euro. De Oranje Nassaulaan in Amsterdam en de Torenlaan in Blaricum maken de top drie compleet.
Ook de duurste buurt is in Wassenaar te vinden. In de Kieviet kost een woning gemiddeld 2,7 miljoen euro.
Het is het vierde jaar dat de Konijnenlaan in Wassenaar de duurste straat van Nederland is. Maar de vierkante meterprijs in de Konijnenlaan is niet de hoogste van het land, constateert Calcasa. Op de Konijnenlaan betaal je gemiddeld 9.300 euro per vierkante meter, maar op de Amsterdamse Van Breestraat en de Johannes Verhulststraat betaal je respectievelijk gemiddeld 10.500 euro en 10.250 euro per vierkante meter.